Menu
Petőfi Társaság

A tordai Petőfi Társaság

A helybéli, 1999-ben jogilag is bejegyzett Petőfi Társaság a tordai magyarság önazonosságának ápolását tűzte ki céljául – oktatás, művelődés, honismeret, hagyományőrzés terén. Hogy céljának eleget tegyen rendszeresen szervez kiállításokat, kirándulásokat, népfőiskolai tevékenységet és folyamatosan pályázik is.


A rendszeres kiállítások szervezésén kívül, melyekről a továbbiakban szó esik, a Petőfi Társaság egyik legátfogóbb tevékenysége az évi rendszerességgel megszervezett Aranyosszéki Népfőiskola. Az immár négy éve működő Népfőiskola keretén belül a hallgatóság novembertől márciusig, heti rendszerességgel lehet tanúja érdekesebbnél érdekesebb előadásoknak.

S hogy a népfőiskolai tevékenységet Nagy Albert elnök és Dumitriu Anna ügyvezető elnök komolyan veszi, bizonyítja az is, hogy az előadások egyre szerteágazóbbak, a meghívott előadók pedig egyre érdekesebb témákról beszélnek. Íme 2006-ban kik tartottak előadást és milyen témakörben: Lupescu Makó Mária történész - Bocskai István politikai testamentumáról, Páll Gyöngyvér pszichológus a magány elkerüléséről, Bölöni Domokos marosvásárhelyi újságíró az információs éhségről, Lupescu Radu a vajdahunyadi várról, Máthé Enikő kémiatanár az emberi élet minőségéről, Ferencz Enikő kórházi lelkész a mentálhigiénéről, Fehér András történelemtanár az erdélyi illetve a tordai magyar kisebbség sorsáról, dr. Gyárfás Ágnes magyarországi egyetemi tanár díszpárnákról és magyar népi művészetről és Bartus Sándor a bankokról és bankrendszerekről beszélt.

Az előadók között fiatalok is voltak: a tordai Balázs Ferenc Diákönképzőkör néhány diákja a TUDEK-en, azaz a Tudományos Diákkörök Erdélyi Konferenciáján is bemutatott dolgozatait ismertette a közönséggel.

A népfőiskola keretén belül bemutatókra is sor került. Hantz Lám Irén egy Gruzda János által festett tájakat ábrázoló és Áprily Lajos verseit tartalmazó színes falinaptárt és Orbán István a Jósika öröksége – a kolozsvári Báthory István Gimnázium múltjából című könyvét mutatta be.

Pályázatok révén a Petőfi Társaság évente bepótol az iskolások utazási bérletének az árába, gyerekek számára rajzversenyt szervez.

Ugyanakkor társszervezőként rész vesz a Tordai Kulturális Kisebbségi Napok, az Aranyosvidéki Honismereti Vetélkedők, rajzversenyek és kiállítások lebonyolításában is. [L.E.]Nyelv

_HUNGARIAN

powered by Webspider Webdesign