Menu
Csukás

A Csukás és Kiscsukás vízesés

            Biztos vagyok benne, hogy minden tordai hallott már, esetleg volt is a Csukás vízesésnél fürdeni vagy csak körülnézni. De hányan voltak a Kiscsukás vízesésnél és hányan voltak meredek völgyének felső zuhatagainál?

A legegyszerűbb megközelíteni a Csukás vízesést Sínfalva vagy Mészkő felől. Ha autóval vagy biciklivel vágunk neki az útnak akkor legjobb ha Tordáról, Szentmihályon keresztül Mészkő fele megyünk. Miután átkeltünk az Aranyoson, a mészkői hídnál rögtön balra térünk majd az Aranyos partján felfele haladunk az első patakig ami nem más mint a Hesdát, ugyanaz amely átvágja a Tordai hasadékot. Innen a patak folyását követjük felfele, amíg el nem jutunk egy újonnan épített gáthoz, honnan gyalog kell továbbmennünk ösvényeken, mikor a víz egyik felén mikor a másikon.

Egy 5-10 percnyi gyaloglás után ott is vagyunk és gyönyörködhetünk a csodálatos vízesésben amely alatt kis tó alakult ki. Mivel ennyire közel van Tordához és a környékbeli falvakhoz, rengeteg embert vonz és így a hely mindig tele van kirándulókkal, ami nem lenne baj, de sajnos sokan szemetelnek, nem vigyáznak a környezetre és emiatt nem teljesen kellemes az összkép.

A Kiscsukás vagy Kicsi Csukás a Hesdát pataktól felfele az első nagyobb völgy, melyben a patakocska nyáron sokszor kiszárad. A legegyszerűbb megtalálni ha a Hesdát patak torkolatától tovább megyünk felfele az Aranyos partján és közben figyeljük a jobboldalán nyíló völgyeket. Ha élelmesek vagyunk észrevehetünk egy turisztikai irányadó zsalont, amely a piros sáv útvonalát jelzi. Ez a Tordai Hasadék felől jön és megy a Székelykő fele. Nekünk nem kell követni a zsalon által mutatott irányt hanem a kis völgy mentén kell felfele mennünk ami kb. 10 méterrel nyugatabbra, a bokrok mögött van. A kis patak mely nyáron néha csak meder, alsó része nagyon sűrűn be van nőve, de 5-10 perc járás után egy 4-5 méteres vízeséshez jutunk ahonnan kezdve a völgyön felfele, utazásunk komoly kalanddá válik. A kis völgy oldalai nagyon meredekek és mindegyre sziklafalak közé kerülünk. A völgyecske 2-3 km hosszú és több mint 10 vízesés van rajta.

Biztos vagyok benne, hogy minden természetjárónak és természet szeretőnek nagyon fog tetszeni ez a hely mivel módfelett szép és ritkán látogatott. [B.A.]Nyelv

_HUNGARIAN

powered by Webspider Webdesign